marți, 14 mai 2019

Conteaza domeniul firmei tale?

 
Probabil acest subiect este unul dintre principalele motive invocate de majoritatea celor care isi deschid o firma dar si de catre majoritatea celor care vor, dar NU o fac.

Cei care au curajul si isi deschid o firma sau un pfa, de obicei sunt buni sau chiar experti intr-un domeniu iar acest lucru le da un sentiment mai mare de siguranta si o speranta pentru viitor. Restul este pentru ei invatare continua intr-ale antreprenoriatului (din propriile greseli si, speram, din ale altora) dar si mult, mult marketing (realizat de ei sau subcontractat), asta daca vor sa se dezvolte.

Ei si-au deschis firma pentru ca isi doresc sa fie propriul lor sef la propriul loc de munca, fara a le contesta cineva (cu experienta sau nu) propria calificare si expertiza in domeniul in care au invatat si s-au pregatit o buna perioada de timp. Sentimetul de libertate pe care il ai atunci cand iti hotarasti tu drumul pe care vrei sa mergi este unic, magic.

Dar ce fac cei care vor sa-si deschida o firma dar nu sunt hotarati in ce domeniu sa porneasca? De obicei nu fac nimic, raman acolo unde sunt, in zona lor de confort si, continua sa se pregateasca (sau nu) si sa spere ca intr-o zi se va intampla ceva si vor lua decizia de a incepe si ei. Ei nu doresc sa se aventureze pe un drum pe care nu il cunosc.

Din pacate timpul trece cu o viteza din ce in ce mai mare (uneori avem impresia ca Pamantul se invarte din ce in ce mai repede) si ceea ce a trecut nu mai poate fi recuperat ( se pare ca timpul este primul pe aceasta lista foarte, foarte scurta a lucrurilor care nu mai pot fi recuperate).
Faptul ca nu se simt suficient de pregatiti le da un sentiment de teama fata de esec, fata de reactia celorlalti, a rudelor si prietenilor. Le este teama ca vor auzi comentarii de genul” Ti-am zis eu ca n-o sa faci nimic, ti-am zis eu ca nu merge, mai bine ramaneai acolo si castigai un salariu  si nu te chinuiai!”  
Ce este gresit cu acest comentariu? In primul rand, probleme vom intalni tot timpul, indiferent ca suntem angajati sau liber intreprinzatori. In al doilea rand, tocmai aceste probleme si provocari ne fac sa evoluam, sa crestem , sa avansam, sa devenim mai buni ca oameni pentru ca invatam din ele si apoi putem merge mai departe. Cei care nu invata din propriile greseli sunt condamnati sa repete aceeasi greseala si sa primeasca aceeasi „rasplata”. 

Dar mai exista o categorie de oameni, oamenii sucesului. Atunci cand au pornit, acestia nu cunosteau foarte multe in niciun domeniu, fara foarte multa scoala si fara foarte multa pregatire. Dar tocmai acest lucru, faptul ca nu au avut multa scoala i-a facut sa porneasca in domeniul antreprenorial, pentru ca ei stiau ca nu au alta sansa. Acestia sunt cei mai de succes oameni, care au pornit de la zero, fara a fi experti intr-un domeniu sau fara a avea resurse materiale la inceput. Daca am putea sa ne implementam in subconstient modul acestor oameni de a actiona, o gandire de tipul de tipul „singura mea sansa este reusita, nu exista alta varianta”, atunci am fi mult mai multi care ne-am bucura de o viata extraordinara. Dar , din pacate, viata noastra buna este dusmanul vietii noastre extraordinare.

Faptul ca esti bun intr-un domeniu este important in masura in care  acest domeniu este unul cautat. Pentru ca viata se schimba cu o viteza ametitoare si ce e important azi peste 5-10 ani s-ar putea sa nu mai conteze, trebuie sa ai vointa de a te schimba, de a adapta sau  chiar de a renunta la domeniul tau de lucru daca e nevoie, asta daca vrei sa ramai in centrul actiunii si sa continui sa iti poti construi acea viata extraordinara pe care sper ca ti-o doresti.

Deci, poti porni intr-o afacere chiar daca esti sau chiar daca nu esti bun in ceva anume. Singura diferenta o va face dorinta ta de a te pregati continuu si de a continua indiferent de obstacole.

Articol scris si publicat de Paul Pintilie P. pentru pagina Infiintari firme si PFA. Data; 14.05.2019. 
Inspirat in scrierea acestui articol din propria afacere.

Sfaturi si consultanta pentru deschiderea firmei la www.infiintarifirme-pfa.com sau 

Detalii despre marketingul, imaginea si promovarea afacerii tale, logo-uri sau sigle cat si despre afacerea in sine (consiliere, planul afacerii, vanzari, promo, buget, etc) la adresa https://www.facebook.com/reclama.marketing/ .