marți, 30 octombrie 2018

Libertatea financiara & Siguranta financiara

  Salut. Daca atunci cand citesti un astfel de titlu te gandesti ca le ai pe amandoua asta inseamna fie ca ai propria ta afacere de succes care functioneaza fara ca tu sa te implici prea mult iar atunci cand te intorci dintr-un concediu prelungit o gasesti si mai profitabila sau, a doua varianta, ai un venit lunar net pasiv mai mare de 20.000 de euro si stii exact ce faci cu acesti bani astfel incat venitul creste in fiecare an. Nu este asa?

Daca a doua parte a titlului iti iese in evidenta probabil esti:
- fie liber profesionist si oferi un tip de servicii in domenii precum cel al sanatatii (vezi doctori, terapeuti, etc), in domeniul consultantei (juridic-avocati, economic- contabili, economisti), reparatii si mentenanta (ingineri, mecanici, electricieni, etc), in domeniul educatiei dar si in altele,
- fie esti angajat (la stat sau in domeniul privat);
- fie esti angajat in propria firma, de obicei mica, singur sau ai cativa angajati.
In aceasta situatie te linistesti cu faptul ca ai un venit constant pentru a prinde si luna urmatoare sau a-ti  intretine un stil de viata (mai modest sau mai bogat) si nici macar nu indraznesti sa visezi la libertatea financiara ( un subiect tabu printre angajati).
Dar in acelasi timp ceva iti lipseste si daca esti constient, te afecteaza evident si de multe ori chiar dureros: lipsa posibilitatii de a-ti mari in mod substantial venitul sau lipsa unor optiuni financiare solide.
Daca lipsesti de la munca, ca si liber profesionist sau angajat, venitul tau se opreste (pentru ca evident tu faci totul si nu iti mai poti servi clientii sau sefii cand lipsesti) si atunci nu iti poti permite nici concedii mai dese iar timpul cu familia este redus la maxim 8 ore pe zi (restul de 8 ar trebui sa te odihnesti).
Din pacate, te si amagesti cu faptul ca ai o siguranta financiara de durata (sau speri ca asa va fi) dar nu stii niciodata cand se vor face disponibilizari, cand firma poate da faliment sau departamentul in care lucrezi se poate restructura. Mai nou, multe dintre meserii dispar si apar noi specializari datorita evolutiei tehnice (ex; vor disparea operator pc, pantofar, traducator, agent turism, casier, mecanici montatori inlocuiti de roboti, etc). Astfel va trebui sa te specializezi continuu ca sa iti pastrezi angajarea in cadrul firmei sau optiunea de a te angaja pe alt post. Partea trista pe care nu o vedem este ca venitul poate va creste cu cel mult 10-15%, rareori mai mult. Deasemeni cu cat inaintam in varsta, multe firme nu ne mai vor, chiar daca suntem buni profesionisti, preferand persoane mai tinere si de multe ori nu foarte educate.

Daca insa te gandesti la prima parte a titlului, probabil ai o afacere medie care iti aduce venituri nete mai mari decat un salariu mare pe economie si astfel te bucura si te mandresti cu faptul ca  ai o siguranta financiara sporita ce iti permite sa investesti mai usor o parte din venitul lunar sau anual ca sa creezi noi oportunitati financiare (sper ca o faci si nu stai agatat in singura ta afacere) si astfel sa fii mult mai aproape de libertatea financiara pentru care ti-ai inceput afacerea.
Lucrul care te streseaza constant este faptul ca esti in criza de timp permanent si ca trebuie sa te ocupi de firma ta 24/7 (24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana).
Daca ai firma si angajati, nu poti lipsi de la munca pentru ca totul se invarte in jurul tau, de la deciziile legate de relatia cu clientii, coordonare, alte decizii financiare si pana la programul de lucru al angajatilor. Aici chiar daca iti iei concediu el va fi monopolizat de convorbirile la telefonul mobil iar relatia cu familia va fi vizibil afectata iar timpul petrecut cu cei dragi va fi mai putin de un sfert din cat ti-ai fi dorit (de multe ori doar o zi pe saptamana si atunci poate o petreci incercand sa te odihnesti pentru a avea energie saptamana care urmeaza).
In aceasta pozitie ai totusi acces la venituri suplimentare datorita faptului ca ai angajati si astfel iti multiplici timpul de lucru, adica in firma ta se muncesc 8 ore inmultite cu numarul de angajati, rezultand o productivitate mult mai mare decat a unui liber profesionist. Aici te apropii si mai mult de libertatea financiara deoarece deja construiesti un sistem care sa produca constant iar o parte din profit sa iti revina tie sub forma de venit pasiv. Dar, pentru ca inca totul se invarte in jurul prezentei si deciziilor tale si pentru ca afacerea ta este una clasica si supusa influentelor puternice ale economiei actuale, libertatea ta financiara nu se va lasa usor cucerita.

Solutia? Indiferent daca esti angajat, liber profesionist sau patron cauta sa iti creezi un nou activ solid (acel lucru care iti baga bani in buzunar) care sa iti aduca un venit pasiv constant ( sau mai multe) si astfel te vei putea apropia de libertatea financiara care reprezinta de fapt siguranta financiara suprema (iti ofera posibilitatea de a-ti indeplini potentialul tau uman in aceasta lume in lucrul care te pasioneaza cel mai mult).


P.S. Jobul tau si casa in care locuiesti nu sunt activele tale ! 


Daca ti-a placut acest articol da-ne un like iar daca esti interesat sa incepi o noua afacere poti cere consultanta pentru deschiderea firmei la www.infiintarifirme-pfa.com sau detalii pentru noi idei de afaceri, consiliere despre marketingul si promovarea afacerii sau despre afacerea in sine (planul afacerii, vanzari, promo, buget, etc) la adresa https://www.facebook.com/reclama.marketing/ .

Articol publicat de Paul Pintilie P. pentru pagina Infiintari firme si PFA. Data: 13.10.2018